Confidenţialitate

Consiliul Local din Sfântu Gheorghe nu va avea niciun român în componență, în urma alegerilor. Primarul Antal Arpad: Consider că etnicii români trebuie să aibă o reprezentare

În orașul Sfântu Gheorghe, niciun român nu va face parte din Consiliul Local, așa arată rezultatele alegerilor. UDMR a obținut 80% din voturi, iar românii care s-au prezentat la urne și-au împărțit voturile între PSD, USR, AUR și PNL și niciuna dintre formațiuni nu a depășit pragul pentru a putea intra în Consiliul Local. Reales pentru al cincilea mandat, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a spus în emisiunea „Deșteptarea”, la Europa FM, că intenționează să înființeze un consiliu consultativ care să-i reprezinte pe români.

Antal Arpad, primarul orașului Sfântu Gheorghe: „O comunitate atât de mare, cum sunt etnicii români în municipiul Sfântu Gheorghe, peste 20%, trebuie să aibă o reprezentare”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu consider că o comunitate atât de mare, cum sunt etnicii români în municipiul Sfântu Gheorghe, peste 20%, trebuie să aibă o reprezentare. Dacă nu chiar proporțională, dar o reprezentare în Consiliul Local. Evident, îi reprezentăm și noi, dar eu consider că este normal ca acele decizii care țin de cultură, de educație, chiar de buget, să fie discutate ori cu liderii partidelor democratice, ori cu acele persoane care au dorit să intre în Consiliul Local. Ei au, totuși, o legitimitate, pentru că au primit un anumit număr de voturi. Faptul că n-au trecut pragul de 5% este o problemă. Așa s-au împărțit voturile”, a spus la Europa FM Antal Arpad, primarul orașului Sfântu Gheorghe.

Din consiliul consultativ vor face parte reprezentanții partidelor politice care nu au întrunit pragul electoral, cu mențiunea că din partea USR, reprezentat de un etnic maghiar, ar putea fi propus un cetățean român, a menționat primarul. Antal Arpad a explicat și cum va funcționa acest consiliu consultativ care, din punct de vedere legal, nu are putere de decizie.

Antal Arpad, primarul orașului Sfântu Gheorghe: „Întotdeauna m-am așezat la masă cu consilierii români”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Întotdeauna consilierii etnici români au fost minoritari. Dar întotdeauna, atunci când era vorba despre hotărâri ale Consiliului Local care vizau instituții de cultură sau instituții de învățământ ale comunității românești, m-am așezat la masă cu consilierii români. Atunci când au fost patru, de exemplu, am spus: «haideți, puneți-vă de acord și votați voi patru sau măcar trei dintre voi, o să reprezentăm noi majoritatea în Consiliul Local». Și același lucru se va întâmpla și de acum încolo. O să discutăm împreună și când vorbim de bugete, și când vorbim de finanțarea la proiecte culturale, la proiecte sportive chiar”, a explicat edilul municipiului Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: Primăria municipiului Sfântu Gheorghe

Citește și: Clotilde Armand reclamă dispariția a peste 1.000 de buletine de vot de la o secție de votare din Sectorul 1 | AUDIO