Confidenţialitate

Consiliu JAI extraordinar pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, sub semnul întrebării

Tema aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, care figurează pe agenda provizorie a Consiliului JAI din 4-5 decembrie, este posibil să fie amânată din nou, spun surse guvernamentale.

Nu este, însă, exclusă convocarea unui consiliu JAI extraordinar până la sfârșitul lunii decembrie.

Între timp, România continuă demersurile diplomatice, susținute, cu Comisia Europeană, statele membre, inclusiv cu Austria, a declarat intr-un interviu pentru Europa Fm, ministrul de Interne Cătălin Predoiu.

Două obiective majore a avut ministerul român al afacerilor interne în ultimele luni. Primul: păstrarea, securizarea suportului pe care România îl are din partea statelor membre și a Comisiei Europene pentru accederea în spațiul Schengen.

Al doilea obiectiv: convingerea Austriei că România nu reprezintă o problemă din punct de vedere al migrației ilegale.

Și s-a reușit, a declarat ministrul Cătălin Predoiu:

„Pozițiile Austriei ele nu mai sunt îndreptate împotriva României. Dânșii nu mai spun: România nu îndeplinește criteriile pentru că sunt probleme cu migrația ilegală. Dânșii se opun extinderii de principiu al spațiului Shengen”.

Bulgaria, cu care Romania merge în tandem, se lovește însă de veto-ul Olandei:

„După ce reformele în justiție se vor finaliza in această lună, sperăm, în Bulgaria, urmează o poziționare a Olandei față de această chestiune. Deci sunt foarte multe variabile care generează foarte multe posibilități tehnice” – spune ministrul român de Interne.

Ministrul Catalin Predoiu nu ia în calcul o decuplare de Bulgaria pentru aderarea la spațiul Schengen, așa cum au sugerat recent unii politicieni:

„Este incă un timp al demersurilor diplomatice, mai puțin al anunțurilor diplomatice. Poate să existe și un Consiliu extraordinar JAI”.

Dacă va avea loc un Consiliu Extraordinar al JAI, se va lua în discuție aderarea în doi pași, cu intrarea frontierelor aeriene, din martie anul viitor, au spus surse guvernamentale.