Confidenţialitate

Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a povestit culisele vizitei președintelui Iohannis în SUA

Invitat la Interviurile Europa FM, consilierul prezidențial pentru politică externă , Bogdan Aurescu, a povestit că vizita președintelui României, Klaus Iohannis, în Statele Unite ale Americii a fost un efort care a durat aproape un an. La realizarea acestei vizite, au contribuit pe lângă echipa președintelui, și unii congresmeni americani, decorați de Klaus Iohannis la Washington dar și membri ai Comunității Evreiești din SUA.

Pregătirile au început așadar, înainte de a se ști cine va conduce SUA. După alegerea lui Donald Trump președinte, cei doi șefi de stat au corespondat, a mărturisit  Bogdan Aurescu. Ultimele  confirmări privind data și  programul au venit de la Casa Albă cu doar două săptămâni înainte de începerea vizitei.

Cât privește susținerea conferinței de presă  de la Casa Albă, un lucru care se întâmplă doar cu ocazia unor vizite considerate foarte importante de Administrația Americană, ea a fost decisă de președintele Statelor Unite și echipa sa cu doar o zi înainte de discuțiile dintre cei doi lideri.

Ultimul președinte român care a participat la o conferință de presă la Casa Albă a fost Nicolae Ceaușescu, acum 39 de ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele mai importante teme discutate de președinții României și SUA țin de securitate, apărare, relații economice și culturale, a mai spus consilierul prezidențial Bogdan Aurescu.

De altfel, dezvoltarea relațiilor economice  a fost și unul dintre argumentele pentru care  Klaus Iohannis a ridicat la Washington, problema vizelor pentru români.

Românii, alături de polonezi, bulgari și alți cetățeni europeni, încă au nevoie de vize pentru a intra în SUA.

Consilierul președintelui pentru politică externă a explicat că la întâlnirea de la Casa Albă, la care a participat și secretarul pentru Comerț, Donald Trump a fost impresionat de faptul că peste o săptămână, la un forum dedicat atragerii investitorilor străini, aproape 30 de companii românești vor încerca să intre pe piața americană. Este vorba de companii din domeniul IT , energie și nu numai.  Iar la toamnă, oameni de afaceri americani vor veni din nou, la București.

Bogdan Aurescu a povestit că Donald Trump era foarte bine informat despre creșterea economică din România și a îndemnat firmele americane să investească la noi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Consilierul președintelui a anunțat  că săptămâna viitoare, șeful statului va continua turneul diplomatic extern cu noi întrevederi la cel mai înalt nivel.

Luni și marți,  șeful statului  va face o vizită la Berlin, unde se va întâlni cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, dar și cu președintele țării.

Apoi, în partea a doua a săptămânii, președintele se va întâlni, la Bruxelles, și cu liderul francez, Emmanuel Macron. La Bruxelles, Klaus Iohannis va participa la Consiliul European.

Bogdan Aurescu a precizat că una dintre temele de discuție cu liderii europeni  va fi dialogul pe care Klaus Iohannis l-a avut săptămâna trecută, la Casa Albă, cu președintele Donald Trump.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Washington, Klaus Iohannis i-a spus lui Donald Trump că este în interesul tuturor, inclusiv al SUA, ca UE să rămână un partener puternic.

Interviul integral cu Bogdan Aurescu îl puteți viziona accesând pagina de mai jos.