Confruntarile dintre armata israeliana si gruparea radicala palestiniana Hamas intra astazi in a doua saptamana

Ziua de ieri a fost cea mai sângeroasă de până acum.

Israelul și mișcarea palestiniană Hamas prezintă propriile bilanțuri atunci când vine vorba de victimele confruntărilor sângeroase.

Hamas susține că peste 120 de palestinieni au fost ucişi ieri de bombardamentele armatei israeliene la o periferie a oraşului Gaza.

De asemenea, 13 militari israelieni au murit iar unul a fost răpit, potrivit mișcării palestiniene. Afirmația a fost însă dezmințită de Israel.

Ziua de ieri este considerată cea mai sângeroasă de la izbucnirea conflitului.

Departamentul de Stat american anunța aseară moartea a doi cetăţeni americani în Gaza, fără să confirme informaţiile din presă care susţin că este vorba despre militari din cadrul forţelor militare israeliene.

Deși în a doua parte a zilei, cele două părți încheiaseră un armistițiu umanitar de 2 ore, Israelul a acuzat că acest acord nu a fost respectat de mișcarea Hamas care a continuat atacurile într-un cartier al orașului Gaza.

Totuși, printre victime se află numeroși civili: peste 100 de copii ar fi fost uciși în operațiunile din zonă.

Autoritatea Palestiniană şi Liga Arabă acuză Israelul de comiterea unui ‘masacru atroce’ în Fâşia Gaza.

Preşedintele american Barack Obama, la rândul său, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu ‘numărul tot mai mare de morţi’ şi a anunţat că şeful diplomaţiei americane, John Kerry, va ajunge în Cairo astăzi şi va încerca să găsească un ‘armistiţiu imediat’.

În total, ofensiva israeliană a provocat cel puţin 476 de morţi şi aproximativ 4.000 de răniţi, în mare parte civili. Organizația Națiunilor Unite din Gaza găzduieşte 81.000 de persoane strămutate din cauza conflictului.

Acest conflict, cel mai sângeros din 2009 în Gaza, este al patrulea între Hamas şi Israel din 2006.