Conflicul Ponta – Basescu pe tema reprezentarii la nivel european, din nou la Curtea Constitutionala

Pe 9 iulie, judecătorii CC vor lua în discuție conflictul juridic reclamat de premierul Victor Ponta, referitor la faptul că preşedintele Traian Băsescu nu l-a lăsat să reprezinte România la reuniunea CE.

Premierul Victor Ponta a redactat, marţi, o scrisoare în care îl reclamă pe preşedintele Traian Băsescu la Curtea Constituţională pentru faptul că nu l-a lăsat să reprezinte România la reuniunea CE din această săptămână, au declarat surse oficiale.

Şeful Guvernului cere judecătorilor Curţii să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de faptul că şeful statului îşi ‘arogă atribuţii şi competenţe’ care aparţin Guvernului, având în vedere că a decis să reprezinte el România la o reuniune a Consiliului European în care problemele de pe agendă ar fi trebuit susţinute de către Guvern, au arătat sursele citate pentru MEDIAFAX.

Premierul nu contestă dreptul preşedintelui de a reprezenta România, ci modul ‘discreţionar şi arbitrar’ în care a ales să colaboreze cu Guvernul şi Parlamentul, fără să ceară elemente de mandat şi fără să se consulte cu aceste instituţii.

El cere Curţii să constate că preşedintele trebuia să delege prim-ministrului atribuţiile de reprezentare a ţării la reuniunea Consiliului European din această săptămână, cu argumentul că problemele de pe agendă ţin în totalitate de atribuţiile Guvernului, şi arată că în Constituţie nu există prevederi care să confere ‘dreptul exclusiv’ al preşedintelui de a reprezenta România la astfel de reuniuni.