Confidenţialitate

Conflictul din Afganistan este în atenția NATO

Jens Stoltenberg prezidează o reuniune a ambasadorilor statelor membre NATO pe tema situaţiei din Afganistan, potrivit unor surse citate de Agenţia France-Presse şi de postul France 24.

Îngrijorările NATO vin pe fondul escaladării conflictelor în Afganistan, după ce SUA și-au retras treptat trupele din această tară.

Situaţia s-a agravat insa în ultimele zile. Talibanii au preluat controlul a 18 dintre cele 34 de capitale provinciale, inclusiv oraşele mari Kandahar şi Herat si au intensificat atacurile şi asupra capitalei ţării, Kabul.

Postul de televiziune CNN difuzează imagini cu talibani aflați intr-un sediu guvenamental.

Aproximativ 400.000 de civili au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele în ultimele luni, din cauza confruntărilor militare dintre insurgenţii talibani şi serviciile de securitate afgane.

Liderul grupului republican din Senatul SUA i-a cerut preşedintelui Joseph Biden să retrimită trupe în Afganistan.

Deocamdata au fost trimisi 3 mii de militari americani in Afganistan pentru a facilita evacuarea cetăţenilor americani, inclusiv a celor mai mulţi membri ai personalului diplomatic. Si Marea Britanie a luat aceeasi decizie pentru protejarea cetăţenilor sai.

Germania a avertizat ca nu mai poate sprijini financiar Administraţia de la Kabul în situaţia în care insurgenţii talibani vor prelua puterea cu forţa.

Presedintele Afganistanului a susţinut că serviciile de securitate afgane vor putea menţine situaţia sub control după retragerea trupelor occidentale, insa acum acuza SUA ca s-au retras prea brusc.

Iar un oficial guvernamental de la Kabul, sub protecţia anonimatului a spus ca admninistratia ar fi propus talibanilor sa participe la putere , într-un sistem partajat, cu condiţia încetării violenţelor.