Confiscarea extinsă a averilor nu poate fi retroactiva

Decizia dată de Curtea Constituțională este definitivă.

Confiscarea extinsă a averilor nu poate fi retroactivă, au stabilit magistraţii Curții Constituționale.

Cu alte cuvinte, măsura poate fi aplicată doar în cazul bunurilor dobândite după anul 2012, când a fost modificat Codul Penal în acest sens.

Decizia este definitivă.

Potrivit Curții Constituționale, în cazul în care printr-o sentinţă se impune conficarea extinsă a averii, măsura se poate aplica doar în cazul în care sumele sau bunurile au fost dobândite după data de 17 aprilie 2012.

Judecătorii au hotărât acest lucru cu majoritate de voturi, iar decizia definitivă și în general obligatorie, va fi comunicată și Parlamentului și Guvernului.

Legea privind confiscarea extinsă a averilor a fost adoptată de Camera Deputaților și promulgată de președintele Traian Băsescu în aprilie 2012.

Potrivit textului, în cazul în care o persoană este condamnată la o pedeapsă de minimum 5 ani de închisoare pentru comiterea anumitor infracțiuni și se dovedește că a dobândit ilegal foloase materiale acesteia i se pot confisca bunurile.

Între alții, sunt vizați de această lege proxeneții, traficanții de droguri dar și cei condamnați pentru spălare de bani și evaziune fiscală.