Conducerea PSD decide soarta guvernului Grindeanu

Conducerea Partidului Social-Democrat se reuneşte, după-amiază, pentru a dezbate activitatea guvernului, la jumătate de an de la instalare. Ultimele zile au fost extrem de tensionate în interiorul formaţiunii. Surse politice au vorbit despre o ruptură în relaţia dintre liderul PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Sorin Grindeanu, care ar fi refuzat în mai câteva rânduri propunerea de a demisiona.

Un prim scenariu este cel al unei moţiuni de cenzură a coaliţiei în parlament împotriva propriului guvern. O altă variantă vehiculată este ca miniştrii să demisioneze în bloc pentru a-l lăsa pe Sorin Grindeanu în ofsaid, fără sprijin politic.

Agitaţie a stârnit şi dezvăluirea făcută recent de Liviu Dragnea, potrivit căruia toţi membrii cabinetului şi-au semnat demisiile în alb la momentul instalării la Palatul Victoria.

Fostul premier Victor Ponta susţine că o asemenea înţelegere este ilegală şi lasă loc de şantaj. Într-un interviu acordat ieri Europa FM, acesta declara că ar trebui înlocuiţi doar miniştrii care nu au performat. Criticând stilul autoritar al lui Liviu Dragnea de a conduce, Victor Ponta a atras atenţia că actualul scandal şi ameninţarea schimbării premierului blochează bugetul şi investiţiile.

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, spunea ieri că evaluarea activităţii guvernamentale a descoperit întârzieri la Finanţe, Agricultură şi Transporturi.

Câţiva primari social-democraţi din vestul ţării s-au solidarizat cu premierul.

În acelaşi timp cu social-democraţii, partenerii de coaliţie ALDE vor avea o şedinţă separată.

Preşedintele Klaus Iohannis aşteaptă deznodământul actualei situaţii.  Şeful statului s-a limitat să spună, prin purtătorul său de cuvânt, că este responsabilitatea partidului de guvernământ să facă o evaluare a miniştrilor şi să ia decizii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS