Confidenţialitate

Comuniştii şi socialiştii moldoveni obțin victorii categorice în Transnistria şi Găgăuzia

Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) din Republica Moldova a câştigat alegerile parlamentare anticipat de duminică în Transnistria şi Găgăuzia.

Alianţa electorală făcută de Partidul Comunist, condus de Vladimir Voronin, şi Partidul Socialist al lui Igor Dodon s-a impus în toate cele 41 de secţii de votare din regiunea separatistă Transnistria cu 62,21%, potrivit Agerpres.

În această regiune, BECS a obţinut un scor net superior celui al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a întrunit doar 13,59% din sufragii.

În acelaşi timp, în cealaltă regiune autonomă, Găgăuzia, partidul proeuropean PAS nu a reuşit să obţină nici măcar 5%, în timp ce comuniştii şi socialiştii au atras voturile a peste 80% din alegători.

Astfel, BECS a avut un scor de 80,75%, Blocul Electoral “Renato Usatîi” 4,86%, iar PAS 4,14%.

În ciuda înfrângerilor din Transnistria şi Găgăuzia, partidul Maiei Sandu s-a impus categoric la alegerile parlamentare anticipate de duminică, obţinând, după numărarea voturilor din 2.141 de secţii de votare, din totalul celor 2.150, nu mai puţin de 52,53% din voturi. Pe poziţia a doua s-a situat BECS cu 27,36%, iar pe trei Partidul Politic Şor cu 5,78%