Compromis european asupra supervizării bancare la summitul de la Bruxelles

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns aseară la o înțelegere în această chestiune – în condițiile în care subiectul afecta relaţiile dintre Franţa şi Germania.

Presa internațională scrie că este de așteptat ca acordul să implice aproape 6.000 de bănci.

Summit-ul, care va continua și astăzi, are loc în timp ce zeci de mii de greci au manifestat în stradă față de măsurile de austeritate. Un bărbat a murit ieri în timpul protestelor organizate ieri la Atena.

Reuniţi la Bruxelles, cei 27 de lideri ai statelor membre au ajuns la un ‘acord’ în vederea ‘unei aplicări treptate în 2013’ a unei supervizări unice a băncilor din zona euro.

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

În vară, liderii europeni stabiliseră să ‘examineze’ propunerile Comisiei Europene cu privire la acest subiect ‘până la sfârşitul lui 2012’.

Comisia şi anumite state, inclusiv Franţa, au exercitat imediat presiuni ca mecanismul de supervizare bancară să fie pus în aplicare încă de la începutul lui 2013.

Însă Germania şi-a exprimat pe loc reticenţele asupra calendarului, catalogându-l ca ‘nerealist’.

În cele din urmă, după discuții prelungite între Angela Merkel și Francois Hollande, s-a ajuns la un acord pentru o introducere ‘graduală’ – de anul viitor – a supravegherii băncilor din zona euro.