Confidenţialitate

Companiile farmaceutice se opun ridicării brevetelor, așa cum propune UE

Dacă aceste brevete ar fi ridicate, alți producători din întreaga lume ar putea produce și comercializa aceste vaccinuri, fără ca firmele care le-au dezvoltat să poată face ceva în acest sens, arată o analiză publicată de cotidianul francez „Le Monde”.

Deocamdată, brevetele pentru vaccinurile împotriva Covid-19 sunt deținute de câteva laboratoare, în special americane, care le-au descoperit sau care și-au unit forțele cu laboratoarele care le-au descoperit. Dacă aceste brevete ar fi ridicate, asta ar însemna că pot să apară numeroși alți producători, așadar, ar pierde monopolul subliniază Le Monde.

Producătorii spun că ridicarea brevetelor ar putea încetini – și nu spori – producția de doze. De asemenea, invocă investițiile semnificative pe care le-au făcut în faza de cercetare. Dar „au beneficiat de miliarde de euro de ajutor public pentru a-și dezvolta vaccinurile”, spune pentru „Le Monde” cercetătorul  Maurice Cassier, care continuă: „Niciunul nu este pur rezultatul cercetării industriale, toți au beneficiat de decenii de cercetare academică”.

Federația Companiilor Americane de Cercetare Farmaceutică susține că ridicarea brevetelor ar putea „slăbi și mai mult lanțurile de aprovizionare deja tensionate și ar încuraja apariția vaccinurilor contrafăcute”. Ca alternativă la ridicarea brevetelor, Pfizer-BioNTech susține eliberarea de licențe către alte firme partenere pentru a crește producția vaccinului propriu.

Șeful unei renumite firme americane care produce tratamente pentru tulburări neurologice  se teme că s-ar crea un precedent. „Care vor fi următoarele brevete care nu vor mai fi protejate, având în vedere că și cancerul sau boala Alzheimer pot fi, de asemenea, considerate „crize globale”.

Cei care se opun ridicării brevetelor spun că producătorii – ajutați sau nu cu fonduri publice – „nu ar mai fi stimulate să investească data viitoare când va exista o urgență” –notează Le Monde.

  • Iorgu Ianuși