Confidenţialitate

Compania Baxi România și zeci de distribuitori de centrale termice, amendați de Consiliul Concurenței

Compania Baxi România – ce activează în domeniul centralelor termice – a fost amendată de Consiliul Concurenței.

Instituția a stabilit că firma s-a înțeles cu distribuitorii săi în stabilirea unui anumit preț de revânzare a produselor, ceea ce încalcă legile concurenței de pe piață.

În total, Baxi România și alți 50 de distribuitori ai acesteia au primit amenzi în valoare de aproximativ 220 de mii de euro.

 

Sancțiunile au fost aplicate de Consiliul Concurenței la finalul unei investigații privind stabilirea prețului de revânzare și eliminarea concurenței între distribuitori.

Controalele efectuate între 2006 și 2014 au scos la iveală faptul că în contractele încheiate între Baxi România și distribuitorii săi erau stabilite clauze prin care se stabileau prețurile de revânzare.

Cu alte cuvinte, toți distribuitorii erau obligați să vândă produsele la același preț, în toate magazinele.   În acest fel, clienții nu mai aveau posibilitatea de a alege, oferta fiind aceeași.

Și licitațiile ar fi fost organizate în afara legii concurenței: dacă mai multe firme solicitau cereri de oferta de la compania Baxi, doar unul dintre distribuitori, respectiv primul care depunea cererea, beneficia de un pret competitiv.

Consiliul Concurenței precizează că 18 dintre distribuitori au recunoscut acuzațiile și au beneficiat de reducerea amenzilor cu 20% .