Compania americana Chevron a inceput activitatile de foraj la sonda de explorare a gazelor de sist, la Pungesti

Forajul presupune extragerea de mostre de rocă, ce vor fi apoi analizate pentru a determina existenţa gazelor naturale şi modalitatea de extragere a acestora.

Potrivit unui comunicat de presă remis Europa fm de reprezentanţii companiei americane Chevron, activitățile de foraj au demarat după finalizarea verificărilor de siguranță și performanță.

Sonda va fora continuu până când va ajunge la adâncimea de aproximativ 4.000 de metri. Reprezentanţii Chevron susţin că urmează să fie efectuate diverse măsurători și vor fi luate probe de roci pentru a se stabili dacă în subsol există gaze naturale.

Localnicii din Pungeşti, dar si activişti de mediu din diferite zone ale ţării protestează săptămânal în zona perimetrului Chevron, unde este instalată prima sonda de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. În repetate rânduri au avut loc şi ciocniri între forţele de ordine si protestatari.

Mai multe consilii locale au fost acţionate în instanţa de prefectura dupa ce au emis hotărâri de interzicere a explorării gazelor de şist. Chevron a obţinut deja şi un al doilea aviz pentru instalarea unei alte sonde în localitatea Puieşti, în vederea explorării gazelor de şist.