Confidenţialitate

Comitetul Politic al USR validează lista miniştrilor şi programul de guvernare al Cabinetului Cioloş

Comitetul Politic al Uniunii Salvați România a validat, duminică seara, lista miniştrilor propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş şi programul de guvernare cu care se va prezenta în Parlament.

“Perioada asta, cu o criză sanitară şi socială, peste care se suprapune şi criza politică, nu a mai existat în România ultimilor 30 de ani. Cu fiecare spital care ia foc, cu fiecare deces care ar fi putut fi evitat dacă vechii politicieni s-ar fi preocupat de investiţii în sistemul de sănătate, simţim mai acut eşecul vechii clase politice. Îi invit pe toţi parlamentarii să meargă pe stradă, să vorbească cu românii, să îi întrebe care e părerea lor despre situaţia actuală a României. Le spun: marea majoritate a românilor sunt dezamăgiţi, obosiţi să mai lupte pentru normalitate, îngrijoraţi pentru ziua de mâine, revoltaţi de starea deplorabilă a întregului stat – de la starea spitalelor la fiecare instituţie care îi aşează la cozi interminabile. Am ajuns aici pentru că vechile partide au eşuat. Acum, în ultimul moment, miercuri, au şansa să arate responsabilitate. România nu mai poate fi captivă unei crize politice, în dispreţ faţă de nevoile reale ale românilor”, a scris Moşteanu.

Lista Cabinetului şi programul de guvernare vor fi depuse luni, la Parlament.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a fost nominalizat, lunea trecută, de şeful statului Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru.

“Mergem până la capăt pentru simplul fapt că politicianul român trebuie să-i redea cetăţeanului român încrederea în stat şi în capacitatea acestuia de a-i apăra interesele cât mai bine cu putinţă. Politicianul poate lua decizii bune sau proaste, dar cel puţin la fel de importantă precum decizia în sine (şi rezultatul acesteia) este buna-credinţă pe care se fundamentează decizia sa. A greşi e cât se poate de uman, a fi lipsit de onestitate şi de bună-credinţă este o lipsă de caracter în momente calme şi o ticăloşie în momente de criză”, a scris Cioloş, duminică, pe Facebook.

Conform articolului 103 din Constituţia României, candidatul pentru funcţia de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor