Confidenţialitate

Comitetul Internațional Olimpic cere explicații Chinei după ce două sportive au purtat insigne cu Mao

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat, marţi, că a cerut explicaţii Chinei după ce două sportive ale sale au urcat pe podium la ceremonia de decernare a medaliilor purtând insigne cu fostul lider chinez Mao Zedong.

“Am cerut Chinei să prezinte această situaţie după ce au apărut informaţii în media”, a spus la Tokyo purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.

Ciclistele Zhong Tianshi şi Bao Shanju, care au cucerit aurul în proba de viteză pe echipe, luni, au urcat pe podiumul de premiere purtând insigne cu fondatorul şi primul lider (1949-1976) al Republicii Populare Chineze.

Carta Olimpică interzice manifestaţiile politice ale sportivilor pe podium, pe stadioane sau la ceremoniile Jocurilor Olimpice, precum şi orice fel de manifestaţii cu caracter solidar sau social.

Duminică, atleta americană Raven Saunders, vicecampioană olimpică la aruncarea greutăţii, a marcat medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de la Tokyo urcând pe podiumul de premiere cu braţele în X, un mesaj destinat persoanelor oprimate.

Foto: Twitter