Confidenţialitate

Comisia parlamentară privind alegerile din 2009. Dan Andronic, prima persoană audiată

Alegerile prezidențiale din 2009 sunt anchetate de Parlament: luni, a avut loc prima ședință a comisiei de anchetă, iar primul invitat a fost jurnalistul Dan Andronic.

Acum 8 ani, acesta era consultant politic pentru echipa de campanie a lui Traian Băsescu și, recent,  a publicat o serie de dezvăluiri potrivit cărora șefi ai Parchetului și ai SRI ar fi fost implicați în scrutinul din 2009.

Același lucru l-a susținut și în fața comisiei: i-a menționat pe Laura Codruța Kovei, pe George Maior și pe Florian Coldea și a povestit, din nou, despre întâlnirea de la locuința lui Gabriel Oprea, din seara turului doi al scrutinului.

Al doilea tur de scrutin al prezidențialelor din 2009 a avut loc pe 6 decembrie.  După cum susține Dan Andronic, în acea seară, acasă la Gabriel Oprea au fost prezente mai multe persoane influente: șefa Parchetului General, la acea vreme, Laura Codruța Kovesi, șeful SRI – George Maior și adjunctul său – Florian Coldea.

Dan Andronic susține că a ajuns în jurul orei 21 și că atmosfera era una tensionată – specifică, cităm, unei celule de criză.

Mi-e foarte greu să vă spun acum dacă poate face lumină sau nu, obiectivul este destul de ambiţios, să vorbeşti de fraudarea alegerilor la opt ani de la producerea lor e uşor cam complicat să dovedeşti. Din punctul meu de vedere, eu nu am vorbit niciun moment de fraudarea alegerilor, eu am vorbit de prezenţa doamnei Kovesi, procuror general la acea vreme, a domnului George Maior, directorul SRI şi a domnului Florian Coldea, prim-adjunct al SRI, în casa lui Gabriel Oprea”, a completat Dan Andronic.

Andronic a mai spus că nu vrea să fie un serial memorialistic, ci „un efort de vidanjare”.

E vorba de un context, eu l-am intitulat operaţiunea «Noi suntem statul», este vorba de lucruri pe care le-am aflat recent, pe care le-am pus în legătură cu alte evenimente şi întâmplări, nu am început cu această experienţă personală pentru că nu am vrut să fie un serial memorialistic. Nu m-am gândit niciun moment să îmi scriu memoriile, ci pur şi simplu să încercăm, dacă vreţi, un efort de vidanjare”, a afirmat el.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

            Fostul consultant politic e de părere că toată lumea prezentă acolo dorea ca Traian Băsescu să câștige al doilea mandat de președinte.

Totuși, Dan Andronic se ferește să vorbească despre o posibilă fraudare a alegerilor.

Amintim, la alegerile prezidențiale din 2009, Traian Băsescu a câștigat alegerile în fața lui Mircea Geoană. 

Rezultatul a fost extrem de strâns – seara, sondajele îl dădeau câștigător pe candidatul PSD, iar dimineața, după numărarea voturilor din diaspora, a fost declarat câștigător candidatul PDL.