Confidenţialitate

Comisia juridică, Senat: Persoanele grațiate vor plăti despăgubirile în 2 ani, față de 1, până acum

Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, că persoanele care vor beneficia de legea graţierii vor avea la dispoziţie doi ani de la eliberare pentru a achita despăgubirile şi obligaţiile civile stabilite de instanţă, faţă de un an, cât prevăzuse Guvernul, altfel urmând ca graţierea să fie revocată, iar persoana se va întoarce în penitenciar.

Senatorii au stabilit însă că neachitarea trebuie făcută cu “rea credinţă” pentru ca graţierea să fie revocată.

În forma iniţială, termenul pentru achitarea despăgubirilor era de un an.

La propunerea senatorilor, termenul a fost dublat, la doi ani. A fost inclus şi un amendament al PÎCCJ, care a cerut ca obligaţia să prevadă şi obligaţiile civile şi cheltuielile judiciare, nu doar a despăgubirilor.

“Graţierea prevăzută la art. 1-2 este condiţionată de achitarea în termen de 2 ani de la data aplicării actului de graţiere a obligaţiilor civile şi a a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă”, se arată în noua formulă a textului.

Amendamentul lui Traian Băsescu, care dorea un termen de 3 ani, a fost respins.

Dezbaterile privind legea graţierii vor continua într-o nouă şedinţă, pe 3 mai, când senatorii vor trebui să decidă asupra cazurilor şi infracţiunilor asupra cărora graţierea nu se aplică.