Comisia Iordache a votat: Prejudiciul până la nivelul salariului minim brut pe economie nu se pedepsește

Cu majoritatea aleșilor Puterii, Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a modificat definiția infracțiunii de abuz în serviciu.

Astfel, o faptă de abuz în serviciu va fi infracțiune numai dacă persoana acuzată a luat și bani ori alte foloase pentru el sau rude și afini până la gradul II, nu și pentru terţi.

Pragul pagubei produse pentru ca fapta să fie infracțiune a fost stabilit la salariul minim pe economie.

Exluderea terților dintre beneficiarii abuzului în serviciu a dat naștere unui dialog neplăcut între autorul modificării abuzului, deputatul PSD Eugen Nicolicea și fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatorul PNL Iulia Scântei a susținut efectele modificării abuzului în serviciu. Funcționarii vor alege să facă abuz pentru terți, adică pentru mătuși sau verișori, fără a fi pedepsiți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă”, se arată în amendamentul PSD adoptat de Comisie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS