Comisia Europeană vrea să înăsprească sistemul de etichetare a cărnii procesate

Decizia a fost luată aseară la Bruxeless, la presiunea mai multor state comunitare

În tot acest scandal, nu se poate vorbi despre un singur vinovat, ci despre implicarea mai multor reţele internaţionale, a afirmat aseară la Bruxelles ministrul român al agriculturii Daniel Constantin.

La reuniunea ministrilor europeni din domeniu, Daniel Constantin a precizat că mai multe state europene, intre care şi România, intenţionează să vină cu un pachet de măsuri pe care să-l propună Comisiei Europene pentru a imbunatati conditiile de etichetare si de urmarire a produselor.

Pentru moment, industria este constrânsă de reglementarea europeană de a menţiona tipul de carne care intră în preparate, însă nu şi originea acesteia.

Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria, Irlanda şi Portugalia au solicitat ca un raport al Comisiei Europene prevăzut pentru sfârşitul anului să fie prezentat înainte de începutul verii.

Scandalul cărnii de cal fals ştampilată ca fiind de vită s-a răspândit rapid în Europa după descoperirea la jumătatea lui ianuarie, în Irlanda şi Marea Britanie, a hamburgerilor conţinând carne de cal.

Numeroase produse gata preparate au fost retrase de pe rafturi în 15 state europene.