Comisia Europeană discută miercuri propunerea privind tăierea fondurilor pentru țările care nu respectă statul de drept, fără ca această măsură să aibă nevoie de aprobarea membrilor vizați.
Günther Oettinger, comisar european responsabil de Buget și Resurse Umane în cadrul Comisiei Europene, a declarat recent că pe 2 mai se va ști cu certitudine dacă acordarea fondurilor europene către statele membre vor fi condiționate de respectarea statului de drept.
„Suntem în discuții cu 11 șefi de guverne, dar departamentul juridic de la Comisia Europeană lucrează deja la unele variante în acest sens. Dacă va fi nevoie, să le avem deja”, a spus Oettinger.
Comisarul european pare să nu agreeze foarte mult această formă de pedeapsă pentru că cei care vor avea de pierdut sunt cetățenii care nu vor mai beneficia de acești bani.
Măsura este menită să pună mai multă presiune pe Polonia și Ungaria, care au intrat în polemică cu oficialii de la Bruxelles pe tema derapajelor democratice. De asemenea, propunerea este privită și ca un semnal de alarmă pentru alte state membre care ar putea călca pe urmele Poloniei sau Ungariei.
O astfel de deciziei are însă și riscuri pentru că ar putea adânci tensiunile dintre vest și est. În plus, este de așteptat ca guvernele să fie reținute în accepta să ofere Comisiei noi atribuții în ceea ce privește sancționarea financiară a statelor membre.
Discuțiile au loc în contextul dezbaterii privind proiectul de buget pentru următorii șapte ani. Bugetul multianual trebuie să beneficieze de susținerea unanimă a statelor membre, însă noul mecanism de alocare a fondurilor ar nevoie doar de majoritate calificată.
Discuțiile legate de condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept au apărut după ce în Polonia a început un amplu atac împotriva independenței Justiției, fapt ce a urmat imediat și în România, unde alianța PSD-ALDE au încercat să schimbe legile Justiției într-un timp record.
De asemenea, mandatul celor două partide a început cu un atac la Codul Penal în ianuarie 2017. OUG 13 a fost retrasă după ce românii au ieșit masiv în stradă pentru apărarea Justiției și a luptei împotriva corupției.
Acest lucru a fost confirmat la Europa FM și de Corina Crețu, comisar european pentru Politici Regionale.