Comisia Europeana isi preia oficial mandatul sambata, 1 noiembrie

Agenda economică este una extrem de încărcată ( după cum comentează agențiile internaționale de presă ), iar prioritare sunt creșterea economică și lupta împotriva șomajului.

Noua Comisie Europeană – condusă de Jean Claude-Juncker – își începe oficial mandatul pe 1 noiembrie.

României a primit un portofoliu important – cel al Politicii Regionale – condus de Corina Crețu.

Creșterea economică, reducerea șomajului, criza din Ucraina dar și legăturile economice cu Statele Unite ale Americii – sunt doar câteva dintre provocările noii Comisii Europene.

Imediat ce a fost desemnat la conducerea Executivului european, Jean-Claude Juncker a promis un plan de investiţii pe trei ani în valoare de 300 de miliarde de euro.

Va trebui mediată și dezbaterea între austeritate şi creştere economică.

Ţări precum Franţa şi Italia se pronunţă pentru relaxarea austerităţii bugetare, în vreme ce Germania se opune.

În ceea ce priveşte extinderea, Uniunea Europeană va rămâne în formula cu 28 de state membre, potrivit declaraţiilor făcute de Jean-Claude Juncker. Niciun stat candidat nu va finaliza procesul de aderare, iar în acest caz Serbia şi Muntenegru mai au de așteptat.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană va trebui să găsească dialogul potrivit cu Rusia, în contextul crizei ucrainene. Presiunea asupra Moscovei trebuie menținută, fără însă a provoca o ruptură.

În privința acordului comercial cu Statele Unite, lansat de comisia Barroso, acesta a fost criticat pentru lipsa de transparență. Europenii se tem că s-ar putea facilita accesul produselor modificate genetic pe piața din Uniunea Europeană.