Comisia Europeană îndeamnă ţările UE să reia exporturile de medicamente

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a îndemnat miercuri seară ţările membre ale Uniunii Europene să elimine interdicţiile privind exporturile de medicamente, pentru evitarea crizelor în unele state membre, în contextul pandemiei.

Apelul a fost făcut în contextul în care jumătate din statele membre UE au elaborat liste lungi de medicamente care nu pot fi exportate pe durata pandemiei de coronavirus. Listele includ medicamente utilizate în tratarea pacienţilor care au Covid-19.

“Îndemnăm guvernele naţionale să ridice orice interdicţii privind exporturile de medicamente. Astfel de restricţii pot conduce la situaţii în care lipsesc medicamente în unele ţări”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei Reuters, îndemnând ţările membre să evite acumulările exagerate de medicamente.

Guvernele naţionale justifică interdicţiile prin necesitatea asigurării stocurilor pe plan intern, însă Europa a avut până acum doar probleme limitate de aprovizionare în contextul crizei coronavirusului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS