Confidenţialitate

CE solicită Maltei să revină asupra deciziei de primi doar turişti vaccinaţi

Comisia Europeană cere Maltei să revină asupra deciziei de a-și închide granițele pentru persoanele nevaccinate împotriva Covid.

Malta anunțase că, de miercuri, va impune o astfel de restricție, sperând că așa va opri creșterea cazurilor de COVID-19.

Doar copiii nevaccinaţi cu vârste cuprinse între 5-12 ani urmau să fie primiţi în Malta dacă aveau un test negativ şi erau însoţiţi de părinţi complet imunizați.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat că va discuta cu autorităţile malteze astfel încât acestea să accepte testele PCR. 

La nivel european au existat două decizii: certificatul verde digital, obligatoriu pentru toate statele europene și o recomandare adoptată de cele 27 de state membre, care pleacă de la ideea că pașaportul este suficient în sine, cu excepția cazului în care situația de sănătate se va deteriora.

În funcție de nivelul de contagiere cu varianta Delta este normal să reluăm măsurile, testele și carantina, dar fără interdicție de călătorie“, a explicat oficialul european. 

De cealaltă parte, ministrul maltez al sănătății a dat vina pe turiști pentru înmulțirea cazurilor de Covid și a declarat că Malta va recunoaşte doar certificatele de vaccinare emise de Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

”Trebuie să ne protejăm societatea”, a declarat Chris Fearne.