Confidenţialitate

Comisia Europeană are “dubii mari” privind noua propunere de comisar transmisă de România

Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a spus că sunt dubii mari privind legitimitatea nominalizării făcute de Guvernul provizoriu de la Bucureşti, iar problema trebuie rezolvată de România, în România.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a primit marţi după-amiază scrisoarea Guvernului Viorica Dăncilă cu noua propunere pentru postul de comisar european, a menționat un oficial UE, care a precizat că sunt cunoscute disensiunile de la Bucureşti, dar că procedura este urgentă.

“Înţelegem că noua propunere transmisă de actualul Guvern în exerciţiu nu este, în mod evident, susţinută de preşedintele României. Ţinând cont de provocările şi de oportunităţile care urmează, este în interesul nostru comun ca Europa să meargă înainte fără nicio întârziere”, a spus un reprezentant al noii echipe a Comisiei Europene.

“Oricare va fi noul candidat român, el sau ea trebuie să fie acceptabil de către preşedintele-ales şi trebuie să reuşească să obţină susţinerea necesară în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă înainte”, a precizat oficialul UE.

Victor Negrescu – propunerea făcută ieri de Viorica Dăncilă pentru postul de comisar european – nici nu va fi luată în calcul de președinta aleasă a Comisiei, pentru că guvernul interimar de la București nu s-a consultat cu președintele Klaus Iohannis, spun surse oficiale pentru Europa Fm.

Europa așteptă acum România, este ceea ce scriu jurnaliștii Politico despre situația comisarului român. Oficialii de la Brussels așteaptă ca noul guvern de la București să se instaleze la Palatul Victoria. Opțiunea Victor Negrescu nu ar fi de luat în calcul, atâta timp cât premierul demis Viorica Dăncilă l-a nominalizat fără să se consulte cu președintele Iohannis și fără să obțină acceptul lui.

Premierul în exerciţiu Viorica Dăncilă a confirmat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european, precizând că scrisoarea către Bruxelles urma să fie trimisă marți.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că premierul demis nu are nicio legitimitate să propună un candidat pentru funcția de comisar european. Klaus Iohannis i-a cerut Vioricăi Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție.

Președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că îi susține în mod formal pe candidații noi propuşi de Franța și Ungaria pentru funcțiile de comisari europeni. Administraţia Emmanuel Macron l-a propus pe Thierry Breton ca reprezentant în Comisia Europeană, după ce prima propunere a Parisului, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European. La rândul său, Ungaria l-a propus pe Oliver Varhelyi după respingerea lui Laszlo Trocsanyi în Parlamentul UE.

Guvernul Viorica Dăncilă îl desemnase pe Dan Nica pentru postul de comisar european, după respingerea Rovanei Plumb de către Parlamentul UE. Propunerea numirii lui Dan Nica în funcţia de comisar UE nu a fost acceptată formal.

În contextul amânării Brexit, Marea Britanie trebuie să nominalizeze un reprezentant în Comisia Europeană.