Confidenţialitate

CE aprobă PNRR-ul modificat al României, care include un capitol despre REPowerEU. Reacția lui Marcel Ciolacu

Comisia Europeană a aprobat modificarea PNRR, care include un capitol privind REPowerEU. Țara noastră a schimbat 56 de măsuri. Limita de 9,4% din PIB privind sistemul public de pensii nu se mai regăseşte în modificarea aprobată, anunță ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu. De asemenea, vom primi mai mulți bani pentru energia verde și tranziția digitala. Finanțarea oferită se ridică în prezent la 28,5 miliarde EUR, planul cuprinzând 66 de reforme și 111 investiții.

Marți, 21 noiembrie 2023, Comisia Europeană a evaluat pozitiv Planul de Redresare și Reziliență al României care include și modificări: un capitol privind REPowerEU, transmite Comisia Europeană într-un comunicat.

Ce reprezintă capitolul REPowerEU prezentat de România

Capitolul cuprinde două reforme noi și șapte investiții menite să se îndeplinească obiectivele REPowerEU de a face Europa independentă de combustibil fosil care provine din Rusia. Independența ar trebui să fie atinsă până în 2030. România trebuie să accelereze producerea de energie verde, promovarea eficienței energetice a clădirilor, recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul producerii de energie verde.

Modificările realizate de România în PNRR

„Modificările aduse planului inițial al României au fost determinate de necesitatea de a lua în considerare:

  • Circumstanțe obiective care au împiedicat îndeplinirea anumitor măsuri, astfel cum erau planificate inițial, inclusiv ca urmare a inflației ridicate înregistrate în 2022 și 2023 și a perturbărilor lanțului de aprovizionare cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei;
  • Revizuirea în sens descendent a alocării maxime sub formă de granturi din MRR destinată țării, de la 14,2 miliarde EUR la 12,1 miliarde EUR.

Această revizuire este rezultatul actualizării din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor din cadrul MRR și reflectă rezultatul economic al României în 2020 și 2021, comparativ mai bun decât se prevăzuse inițial”, transmite Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Accent puternic pe tranziția verde cu 44,1% din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice

„Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziția verde, alocând 44,1 % (în creștere față de 41 % în planul inițial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice.

Noile măsuri incluse în capitolul privind REPowerEU consolidează în mod semnificativ eforturile României în ceea ce privește tranziția verde.
Capitolul privind REPowerEU include două noi reforme:

  • Una dintre reforme introduce un cadru juridic pentru utilizarea terenurilor neproductive sau degradate aflate în proprietatea statului pentru producerea de energie verde;
  • Cealaltă reformă instituie ghișee unice care să le furnizeze prosumatorilor servicii de consiliere pentru renovările vizând eficiența energetică și pentru producerea de energie din surse regenerabile.

Cele șapte investiții din capitolul privind REPowerEU au ca scop accelerarea utilizării surselor regenerabile de energie și a ritmului renovărilor vizând eficiența energetică, precum și recalificarea forței de muncă în vederea dobândirii de competențe verzi”, mai transmite Comisia Europeană.

Consolidarea pregătirii digitale și a rezilienței sociale ale României

„Planul revizuit al României continuă să contribuie în mod semnificativ la tranziția digitală și alocă 21,8 % (în creștere față de 20,5 % în planul inițial) pentru a sprijini tranziția digitală a țării. Acesta prevede dezvoltarea infrastructurii și digitalizarea unor sectoare specifice, cum ar fi sănătatea, serviciile publice de ocupare a forței de muncă și protecția socială, transporturile, educația, fiscalitatea, cultura, sistemul judiciar și serviciile de mediu.

Capitolul privind REPowerEU cuprinde o reformă și două subinvestiții legate de digitalizarea autorităților publice, oferind noi soluții și echipamente digitale. Acestea au ca scop optimizarea rețelei de comunicații, crearea unui centru de date și limitarea riscului de atacuri cibernetice asupra infrastructurii operatorului de sistem de transport de energie electrică.

A fost, de asemenea, consolidată dimensiunea socială importantă a planului. Alături de reformele și investițiile transformatoare din planul inițial, printre noile măsuri se numără scheme de vouchere pentru a accelera utilizarea surselor regenerabile de energie și pentru a îmbunătăți eficiența energetică a gospodăriilor, cu un accent deosebit pe gospodăriile vulnerabile, formarea pentru dobândirea de competențe în domeniul energiei verzi și accelerarea producerii de energie verde”, subliniază Comisia europeană.

Care sunt etapele următoare

„Ca regulă generală, Consiliul are acum la dispoziție patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei. După ce Consiliul va aproba planul, România va primi 288 de milioane EUR sub formă de prefinanțare din fondurile REPowerEU.

În cadrul MRR, România a primit pană acum 9,06 miliarde EUR, și anume 1,8 miliarde EUR sub formă de prefinanțare în luna decembrie 2021, reprezentând 13 % din alocarea financiară inițială, 1,9 miliarde EUR sub formă de prefinanțare în luna ianuarie 2022, reprezentând 13 % din alocarea acordată ca împrumut, o primă plată de 2,6 miliarde EUR în luna octombrie 2022 și o a doua plată de 2,76 miliarde EUR în luna septembrie 2023.

Comisia va autoriza noi plăți cu condiția atingerii la nivel satisfăcător a jaloanelor și a țintelor stabilite în planul revizuit de redresare și reziliență al României, care să reflecte progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a investițiilor și a reformelor”, se mai arată în comunicatul transmis de Comisia Europeană.

Reacția lui Marcel Ciolacu

Premierul României – Marcel Ciolacu – a transmis că a fost eliminat din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Marcel Ciolacu a subliniat în mesajul său că unul dintre obiectivele sale este creșterea economică a țării „să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai”.

„Odată cu aprobarea modificării Planului Național de Redresare și Reziliență al României, de astăzi scăpăm definitiv de coșmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la înghețarea punctului de pensie până în 2070.

Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experții Bancii Mondiale și ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Marcel Ciolacu: Unul dintre obiectivele mele, creșterea economică a României

„Înlăturăm, în acest fel, inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și asigurăm garanția că veniturile pensionarilor vor putea crește și în viitor, corelate în mod legitim cu performanța economică a țării.

Acesta este unul dintre obiectivele mele esențiale în mandatul de premier: creșterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai”, a mai scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România și Bulgaria în Schengen: Tema se află din nou pe agenda provizorie a Consiliului European de Justiție și Afaceri Interne | AUDIO