Confidenţialitate

Comisia Europeană a revizuit în minus estimările privind economia României anul acesta

Economia europeană va avea o contracție de 7,5% în acest an, potrivit Comisiei Europene. Pentru România, Comisia Europeană a revizuit în minus estimările privind economia de anul acesta. Se preconizează o scădere de 6% și un deficit bugetar de peste 9% din PIB.

Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2020, economia zonei euro va înregistra ocontracție-record de peste 7% în 2020, urmând ca în 2021 să cunoască o creștere de 6%. Se preconizează că economia UE se va contracta cu 7,5% în 2020 și va crește cu aproximativ 6% în2021.

Previziunile în materie de creștere pentru UE și zona euro au fost revizuite în sens negativ cuaproximativ nouă puncte procentuale față de previziunile economice din toamna anului 2019.Șocul resimțit de economia UE este simetric prin faptul că pandemia a lovit toate statele membre, însă atât scăderea producției în 2020 (de la -4¼ % în Polonia la -9¾ % în Grecia), cât și capacitatea deredresare în 2021 urmează să varieze considerabil de la o țară la alta.

Redresarea economică a fiecăruistat membru va depinde nu numai de evoluția pandemiei în țara respectivă, ci și de structuraeconomiei și de capacitatea de reacție prin politici des stabilizare. Având în vedere interdependența economiilor din UE, dinamica redresării din fiecare stat membru va afecta în același timp și capacitateade redresare a altor state membre

„În această etapă, nu putem decât să măsurăm cu aproximație amploarea și gravitatea șocului provocatde coronavirus asupra economiilor noastre. Consecințele imediate vor fi mult mai grave pentrueconomia mondială decât cele ale crizei financiare, însă amploarea impactului va depinde de evoluțiapandemiei, de capacitatea noastră de a relansa activitatea economică în condiții de siguranță și de a nereveni ulterior. Asistăm la un șoc simetric: toate statele membre ale UE sunt afectate și sepreconizează că toate vor cunoaște o recesiune în acest an.

UE și statele membre au convenit dejaasupra unor măsuri extraordinare pentru atenuarea impactului. Redresarea noastră colectivă vadepinde de menținerea unor reacții ferme și coordonate la nivelul UE și la nivel național. Împreunăsuntem mai puternici”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor

„Europa se confruntă cu un șoceconomic fără precedent de la Marea Depresiune încoace. Atât amploarea recesiunii, cât și capacitateade redresare vor fi inegale, condiționate de rapiditatea cu care pot fi ridicate măsurile de izolare, deimportanța unor servicii precum turismul în fiecare economie și de resursele financiare ale fiecărei țări.

Aceste diferențe constituie o amenințare pentru piața unică și pentru zona euro, însă ele pot fi atenuateprin acțiuni comune și decisive la nivel european. Trebuie să facem toate eforturile pentru a înfruntaaceastă provocare.”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.