Confidenţialitate

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre aderarea României la Schengen: „Cred că astăzi este ziua decisivă” | AUDIO

Înainte de începerea Consiliului JAI, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că miniștrii Uniunii trebuie să rezolve joi chestiunea extinderii Schengen cu România, Bulgaria și Croația și nu altădată.

„Astăzi este ziua decisivă”, a spus oficialul Uniunii, întrebată dacă e posibil ca aderarea țării nostre și a vecinului din sud să fie amânată pentru un noi consiliul JAI extraordinar, după 15 decembrie, în cazul în care Austria blochează aderarea joi.

„Este pentru prima dată în 11 ani când chiar avem șansa reală de a găsi o soluție clară pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen.

-Dacă nu vom avea unanimitate astăzi, ne putem aștepta la organizarea unui consiliu extraordinar săptămâna viitoare?

Cred că astăzi este ziua decisivă. Astăzi este ziua cea importantă, de aceea aștept acest consiliu. Astăzi se va lua decizia importantă și astăzi vor avea loc discuțiile esențiale când vom vedea angajamentele statelor membre. Deci astăzi trebuie să rezolvăm chestiunea și mă aștept să se întâmple.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Discuțiile preliminare Consiliului JAI  despre extinderea Schengen, au început la ora 11.00, ora României, iar reuniunea la care se va lua decizia începe la ora 13.25.

Comisarul european pentru Afaceri Interne a declarat că se așteaptă ca discuțiile să fie dinamice și pozitive.

Cu alte cuvinte, toată lumea din Uniune să convingă Austria să nu se mai opună primirii României și Bulgariei acum în Schengen.

„Mă aștept la un consiliu foarte dinamic, mă aștept la o implicare foarte mare de la statele membre și desigur va fi interesant cum vom merge mai departe. Mă aștept la un sprijin deplin pentru Croația, sper că ne vom descurca și cu România și Bulgaria. Este o problemă mare că avem state Schengen care nu înregistrează corespunzător intrările în țările lor. Este un motiv important pentru care avem nevoie de un nou pact privind o responsabilitate mai mare a țărilor membre privind aceste înregistrări de migranți.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Lucian Bode, înainte de Consiliul JAI: „România va solicita respect / Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv” | AUDIO