Confidenţialitate

Combinatul Siderurgic Galați a intrat în procedură de concordat preventiv, după o decizie a tribunalului. Conducerea are 4 luni să prezinte un plan de restructurare

Tribunalul Galați a admis cererea formulată de Combinatul Sirurgic Galați de a intra în procedura de concordat preventiv. Astfel, Combinatul Siderurgic din Galați are răgaz patru luni pentru a se redresa. Potrivit deciziei instanței, se suspendă orice executare silită timp de 120 zile. Până la începutul lunii mai, administrația combinatului și administratorul concordatar desemnat de judecătorul sindic trebuie să prezinte planul de restructurare spre a fi aprobat de creditori. Hotărârea de miercuri nu este definitivă, dar este executorie.

Decizia instanței

„Admite cererea. În temeiul art. 23 alin. (5) raportat la art. 17 alin. (1) lit. a) şi art. 16 din Legea nr. 85/2014, deschide procedura de concordat preventiv faţă de debitoare. În temeiul art. 17 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 85/2014 numeşte administrator concordatar pe consorţiul format din Euro Insol SPRL şi Sierra Quadrant SPRL filiala Bucureşti. În temeiul art. 25 alin. (1) din Legea nr. 85/2014, dispune suspendarea executărilor silite împotriva debitoarei pe o perioada de 4 luni.

În termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, respectiv până la data de 05.05.2025, administratorul concordatar va elabora sau, după caz, va asista debitorul în elaborarea planului de restructurare ce urmează a fi depus la dosarul cauzei şi comunicat creditorilor în acord cu disp. art. 24 alin. (1), (8) şi (9) din Legea nr. 85/2014. În temeiul art. 23 alin. (5) din Legea nr.85/2014, încheierea se va comunica, în vederea efectuării menţiunii, Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

În temeiul art. 17 alin. (2) fixează termen în vederea verificării stadiului procedurii la data de 21.05.2025 ora 11.

Executorie. Cu drept de a formula apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Galaţi”, se arată în decizia Tribunalului Galaţi.

Criză financiară fără precedent la Combinatul Siderurgic de la Galați

Combinatul Siderurgic de la Galați trece printr-o criză financiară fără precedent după privatizarea din 2001, iar pentru a se salva de la faliment, patronatul companiei siderurgice a solicitat declanșarea procedurii de concordat preventiv. O procedură juridică care să protejeze Combinatul de presiunile financiare din partea creditorilor și furnizorilor pe care nu are bani să îi plătescă.

Directorul general al Combinatului Siderurgic din Galați, Radu Ionescu, a explicat că noua procedură va permite companiei să aloce toate resursele financiare aflate la dispoziție pentru repornirea operațiunilor și creșterea producției la un nivel sustenabil.

Declanșarea procedurii de concordat preventiv vine în contextul în care Combinatul Siderurgic se confruntă cu dificultăți financiare de mai bine de 8 luni, de când unicul furnal care mai funcționa în ultimii ani a fost oprit. Practic, activitatea Combinatului se desfășoară în regim de avarie.

Din luna noiembrie a anului trecut, au început problemele cu plata salariilor și a celorlalte drepturi financiare. Întârzierile ajung acum si la peste două săptămâni la capitolul salarii, în timp ce alte drepturi sunt onorate cu întârziere și mai mare sau deloc.

În urmă cu două săptămâni, a fost evitată în ultimul moment deconectarea platformei siderurgice de la rețeaua de furnizare a energiei electrice din cauza datoriilor de peste 25 milioane de lei. Anul trecut, Liberty Galați a primit un împrumut garantat de Guvern de 150 milioane de euro pentru redresarea și repornirea operațiunilor, lucru care nu s-a întâmplat, deși mai bine de jumătate din credit a fost cheltuit deja.

Cel mai mare producător de oțel din România are 4500 de angajați, însă numărul celor care depind de companie este estimat la circa 30.000 de persoane. Este vorba despre familiile salariaților, subcontractorii, creditorii și furnizorii, care ar avea și ei de suferit în cazul închiderii Combinatului.

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

Citește și: Suceava: Noi percheziții în dosarul „fabrica de permise”. Sunt vizați angajați ai unei școli de șoferi | AUDIO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.