Confidenţialitate

Colegiul Medicilor din România a lansat campania ”Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”

Medicii spun că tot mai multe persoane aleg diverse leacuri găsite pe internet – în special pe forumuri și rețele de socializare  – iar aceste leacuri nu doar că nu îi vindecă, ci le agravează starea.

De aceea, Colegiul Medicilor din România a lansat campania ”Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet”.

Colegiul Medicilor încearcă astfel să tragă un semnal de alarmă asupra pericolelor la care se expun cei care apelează la internet în loc să meargă la doctor, atunci când se simt rău.      Nu există boli, ci bolnavi – amintește președintele Colegiului Medicilor din România. Gheorghe Borcean a spus, la Europa FM, că persoanele care aleg să se trateze singure își întârzie sau își reduc semnificativ șansele de vindecare. Este și cazul unui pacient de 50 de ani, operat de ulcer care ajuns în stare critică la spital.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iar exemplele pot continua. Profesorul Emanoil Ceauşu, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”  a spus că, zilnic, ajung la spital copii în stare foarte gravă, trataţi de părinţi la indicaţia vecinului sau a internetului, unii la limita supravieţuirii.

”Chiar săptămâna aceasta a ajuns un copil căruia bunica i-a dat pentru diaree un medicament de adult. Altul cu enterocolită, tratat acasă şi care a ajuns în stare gravă. Mai sunt şi cazurile în care medicul pune un diagnostic, dar părintele preferă reţetele de pe forum”, a mai spus profesorul Emanoil Ceauşu.

Un medic oftalmolog a vorbit despre un pacient care a mers la medic cu diagnosticul stabilit de el după ce s-a uitat pe internet.

“Chiar ieri a intrat în cabinet un pacient care mi-a spus că are dezlipire de retină, un diagnostic dificil de pus chiar şi de noi. L-am întrebat dacă a fost la un cabinet şi mi-a spsu că a citit pe internet. L-am examinat şi avea un diagnostic mult mai simplu decât această dezlipire de retină, dar în loc să se bucure că, în urma tratamentului, are şansa să se vindece, a plecat din cabinet 50% convins că el este cu dezlipire de retină”, a spus Emilia Stamate, medic oftalmolog.

Nu persoanele în vârstă, ci în special tinerii amână să meargă la doctor– spune președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Campania ”Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet” conține numeroase spoturi care vor fi difuzate la radio și televizor, prin care oamenii sunt îndemnați să meargă la doctor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicii atrag atenția și asupra pericolelor la care se expun cei care aleg să își comande suplimente alimentare și remedii naturiste, după ce văd diverse reclame la televizor. Potrivit specialiștilor, aceste suplimente sunt scoase la vânzare, fără a urma verificări minuțioase și nu sunt supuse unor teste pe oameni și animale, așa cum se întâmplă în cazul medicamentelor.