Confidenţialitate

Colegiul Medicilor despre doctorii care foloseau dispozitive cardiace prelevate de la morți: ”Riscă suspendarea dreptului de liberă practică. Dispozitivele folosite sunt foarte greu de sterilizat”

Prelevarea de dispozitive medicale de la persoane decedate și implantarea lor la pacienți este ilegală și imorală,  afirmă președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu.

Acesta a vorbit la Europa FM despre doctorul din Iași, cercetat alături de alți 5 medici, pentru că a folosit astfel de practici în cazul a peste 200 de pacienți.

Dispozitivele extrase de la cadavre sunt foarte greu de sterilizat, spune președintele Colegiului Medicilor.

“Pentru mine ca medic, în primul rând, este o situație greu de imaginat. Este de neacceptat, este imoral, este ilegal. Nu poate să existe niciun fel de motivație care să ducă un medic la un astfel de act. În general, un astfel de dispozitiv este foarte greu de sterlizat, pentru că se creează ceea ce noi numim biofilm, adică în acel dispozitiv apare un strat cu microorganisme care rezistă chiar la sterlizare”, a spus Daniel Coriu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În paralel cu ancheta procurorilor, Colegiul Medicilor va avea propriile anchete, iar sancțiunea va fi anunțată după ce justiția va da verdictul, a precizat Daniel Coriu.

“Se va declanșa o anchetă la nivel teritorial, la Colegiul Medicilor Iași, Colegiul Medicilor Brașov, și la finalul acestei anchete se va decide o sancțiune. Sancțiunea maximă este suspendarea, adică ridicarea dreptului de liberă practică”, a menționat președintele Colegiului Medicilor din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Colegiului Medicilor le recomandă pacienților să nu ezite să ceară a doua opinie dacă au suspiciuni în privința recomandărilor unui doctor.

“Aceste cazuri sunt excepții, pacientul nu trebuie să-și piardă încrederea în medic. Orice cerere de plată din partea medicului nu e corectă. Pacientul trebuie să fie informat. Nu medicul trebuie să spună:<<Trebuie să plătiți!>> Acest lucru nu are voie un medic să spună. Și întotdeauna pacientul trebuie să întrebe:<<De ce?>> Și să nu uităm că există această opțiune de a avea a doua opinie”, a spus Daniel Coriu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorii spun că multe dintre intervențiile efectuate de medicul Dan Tesloianu de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași nu erau necesare. Practic, medicul le-ar fi dat pacienților medicamente care le provoace  stări de rău și care să-i facă să creadă că au probleme cardiace.

Dispozitivele prelevate de la morți erau vândute pacienților cu 2000-3000 de euro, deși astfel de dispozitive cardiace sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.