Confidenţialitate

Colecistul, colecistita şi calculii biliari

Vezica biliară, denumită şi colecist, este un organ situat în apropierea ficatului. Are rolul de a depozita între mese lichidul secretat de către ficat, bila, a cărei funcție este emulsificarea grăsimilor din tubul digestiv introduse în organism prin alimentație.

În interiorul vezicii biliare se pot forma calculi care îngreunează eliminarea bilei şi conduc la apariția inflamației şi durerii, caracteristici ale colicii biliare.
Frecvent, calculii sunt formați din colesterol, dar și din pigmenți biliari sau calciu. Mulți dintre cei cu pietre în colecist nu prezintă simptome sau probleme.
Însă calculii biliari sunt principala cauză a colecistitei, adică a inflamației colecistului. Alți factori de risc pentru apariția inflamației vezicii biliare sunt obezitatea, vârsta înaintată, sarcina, boala Crohn sau hiperlipidemia.

Simptomele colecistitei apar de regulă rapid și presupun dureri ale abdomenului superior, de regulă mai puternice pe partea dreaptă, sub coaste. Durerea poate iradia în spate sau în umărul drept și devine mai intensă atunci când pacientul trage aer adânc în piept.

De asemenea, pot apărea greața, vărsăturile și febra.
Asemănător cu apendicita, colecistita se poate complica, apărând perforația sau septicemia.

Prezența calculilor biliari se diagnostichează cu ajutorul ecografului.