Confidenţialitate

Cod roșu de ploi în vestul țării. Hidrologii prognozează viituri pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundații locale | AUDIO

Ploile nu se vor opri în jumătatea de vest a țării, anunță meteorologii. Până mâine, la ora 12:00, este valabilă o avertizare cod roșu de precipitații abundente în patru județe unde s-au înregistrat deja inundații.

Meteorologul Mihai Timu de la Administrația Națională de Meteorologie spune că în Caraș-Severin, Mehedinți și zona de munte a județelor Gorj și Hunedoara ploile vor fi însemnate cantitativ, între 50-70 litri pe metru pătrat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Alte județe din vestul și nordul țării, cum ar fi Arad, Alba, Cluj, Bihor, Maramureș și Suceva, au intrat sub avertizare cod portocaliu care este valabilă tot până sâmbătă, la ora 12:00. Meteorologul Mihai Timu explică:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Anul acesta, au fost emise mai des avertizări cod roșu de ploi torențiale și furtuni, spre deosebire de alți ani. Cum se explică acest lucru?

Mihai Timu, meteorolog ANM: ”S-a ținut cont și de situația hidrologică, mai ales că râurile au debitele destul de mari, și am plusat puțin. S-a mizat pe cantități de apă de peste 50 l/mp, care este între pragul portocaliu și roșu, dar s-a ținut cont și de situația preexistentă. Fenomenele de instabilitate sunt normale pentru luna iunie, cea mai instabilă din an, cel puțin în ceea ce privește cantitățile de precipitații”. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Hidrologii au emis și ei mai multe atenționări. Este cod roșu de inundații în sud – vestul și vestul țării, până mâine după-amiază.  Din nou, în pericol de inundații sunt zone recent afectate de ploi abundente și de viituri. Vizate sunt râuri din Timiș, Caraș Severin, Gorj, Mehedinți și Dolj.

Specialiștii avertizează că sunt posible noi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu probabilitatea depășirii cotelor de apărare. În paralel, sunt impuse și codurile portocaliu și galben, pentru creșteri de debite pe râuri din 24 de bazine hidrografice.

Foto: I.N.H.G.A