Cod roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Timiş, Arad, Iaşi şi Botoşani

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, joi seara, alerte cod roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Timiş, Arad, Iaşi şi Botoşani.

Avertizările sunt valabile până vineri, la ora 9.00.

Vizate sunt râuri din bazinele hidrografice: Bega – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău, Bega – sector aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (sector îndiguit),judeţele Timiş şi Arad.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Miniş şi Chizdia, precum şi în zonele de confluenţă ale afluenţilor de pe sectorul vizat cu râul Bega, atrage atenția INHGA.

Urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Miletin – bazin aval S.H. Nicolae Bălcescu, Jijioara (afluent al Jijiei), judeţele: Botoşani şi Iaşi.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe râurile din bazinele hidrografice: Miletin – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval Ac. Câmpeni, adaugă.

Populaţia din zonele vizate a fost înştiinţată prin sistemul RO-Alert, iar la nivelul judeţelor s-au înrunit comitelele pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, au fost alertate şi toate primăriile din zonele care se află sub incidenţa avertizărilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS