Confidenţialitate

Cod roșu de caniculă în Franța și în Marea Britanie | VIDEO

O mare parte a Europei se coace într-un val de căldură, cu incendii de vegetație care fac ravagii în zonele rurale uscate din Portugalia, Spania și Franța. Incendiile s-au întețit, din nou, în regiunea franceză Gironde. Astăzi, este așteptat un val puternic de căldură în vestul Franței, unde 15 departamente au fost plasate sub COD ROȘU de caniculă. Și Marea Britanie a făcut pregătiri pentru cea mai fierbinte zi din istorie: în premieră, temperaturile estimate ar urma să atingă pentru prima dată la 40 de grade Celsius.

Vor fi încă 3.500 de persoane evacuate suplimentar în departamentul Gironde, în sud-vestul Franței, pe lângă cele 20.000 care au fost nevoite să părăsească locuințele.

Filmate de sus, flăcările mistuie pădurile cât vezi cu ochii – potrivit TF1.

Federația Națională a Pompierilor din Franța este mulțumită că incendiile nu au ucis pe nimeni și că doar câteva clădiri au fost afectate. În schimb, au fost salvate 3000 de locuințe, spun pompierii.

 

Expert în analiza schimbărilor climatice: „Suntem într-una dintre manifestările impactului schimbărilor climatice”

François Gemenne, expert în analiza schimbărilor climatice, a vorbit la BFM TV despre incendii.

„Foarte clar, suntem astăzi într-una dintre manifestările impactului schimbărilor climatice”, a spus expertul, precizând că „perioadele extreme” ar fi „mai intense și mai frecvente”.

 

Guvernul Marii Britanii a declanșat o alertă de „urgență națională”

Cu 40 de grade Celsius prognozate luni și marți, companiile feroviare au anulat unele legături, au impus restricții, iar autoritățile sanitare au pus mai multe ambulanțe în așteptare – notează BBC.

Rețeaua feroviară a îndemnat pasagerii să rămână acasă și a spus că unele servicii – inclusiv o rută cheie între nord-estul Angliei și Londra – nu vor funcționa temporar marți.

Și rețeaua de metrou din Londra a impus restricții temporare de viteză. Operațiunile normale vor fi reluate miercuri, speră oficialii.

„Avem 48 de ore dificile”, a declarat un ministru responsabil cu coordonarea guvernamentală, pentru BBC.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cod roșu de caniculă, emis pentru prima dată în Marea Britanie

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.