Confidenţialitate

Cod portocaliu de vijelii și ploi abundente în peste jumătate din țară

Meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii și ploi abundente nordul și centrul țării și câteva județe din sud. De 12.00 și până la 22.00, vor fi ploi însoțite de tunete și fulgere și nu este exclus să cadă grindină, a spus, la Europa FM, meteorologul Robert Manta de la Administrația Națională de Meteorologie.

”Furtuni, vânt puternic asociat acestor furtuni, poate chiar și grindină și cantități de precipitații care pot fi importante în timp scurt. Acest cod este valabil pentru zona Transilvaniei, pentru zona Mareamureșului, Olteniei și vestul Moldovei, acolo ne așteptăm să fie cele mai multe furtuni, dar, în special, în zona de munte. Aceasta ușoară răcorire de la 40 de grade la 33-35 de grade vine și cu această instabilitate la pachet. Practic, este o ușoară schimbare de masă de aer și, bineînțeles, când se schimbă masele de aer, mai ales la astfel de temperaturi, apar fenomene destul de violente”, a spus Robert Manta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alte nouă județe se află sub avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică, valabil până la 6 dimineața. Este vorba despre județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Botoșani.

Pe litoral, va fi vreme bună în acest weekend, mai spune meteorologul Robert Manta.

‘Zona litoralului este ferită și de caniculă și de vijelii, este o vreme chiar plăcută acolo. Vorbim de temperaturi de 28-30 de grade, destul de mult soare. Practic, cei care au ales marea ca destinație în acest weekend se bucură de vreme foarte bună, comparativ cu cei din restul țării”, a menționat meteorologul ANM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Săptămâna viitoare va începe cu temperaturi de 35 până la 37 de grade în zonele de câmpie, dar de miercuri, sunt posibile din nou vijelii.