Cod galben de vânt şi ploi abundente în 29 de judeţe

După ce a fost vreme de ca de iarnă la început de primăvară, acum meteorologii transmit cod galben de vânt şi ploi abundente în 29 de judeţe.

Codul galben emis intră în vigoare sâmbătă dimineaţă, de la ora 9.00, şi este valabil până duminică noapte, ora 23.00.

Începând de sâmbătă dimineaţă, în Banat, Crişana, Maramureş, apoi în cea mai mare parte a Transilvaniei, precum şi local în Oltenia pe timpul nopţii, vântul va avea intensificări de 55-60 de km/h, temporar 65-7 de km/h. La munte, în special în Carpaţii Meridionali, vântul va fi mai puternic, atingând la rafale 80-100 de km/h.

Din a doua parte a zilei de sâmbătă, va ploua abundent, urmând să se înregistreze cantităţi de apă de 15-25 de l/mp.

În vest şi nord vest, local, cantitățile de apă vor fi 30-40 de l/mp. Vor fi averse însoţite de descărcări electrice şi condiţii de grindină.

Dacă sâmbătă vremea va fi caldă pentru această perioadă din an, de duminică se va răci accentuat, iar temperaturile vor scădea cu 10-12 grade Celsius. La munte, ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare, iar spre seară, în special în Carpaţii Orientali, se va depune un strat nou de zăpadă.

Duminică, în Muntenia, Dobrogea şi Moldova vântul va avea intensificări de 45-55 de km/h, temporar 60 de km/h şi vor fi intervale de timp cu averse însoţite de descărcări electrice. Cantităţile de apă vor depăşi, pe arii restrâne, 15 litri/mp. Va fi mai rece decât sâmbătă, iar temperaturile vor fi în jurul celor normale pentru prima zi de aprilie, spun meteorologii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS