Cod galben de ploi torentiale in 27 de judete. Furtunile au creat pagube

27 de judeţe din Oltenia, Transilvania, Moldova şi Muntenia se află sub avertizare cod galben.

27 de judeţe din Oltenia, Transilvania, Moldova şi Muntenia se află sub avertizare cod galben.

Până diseară la ora 22 vor fi ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi, izolat, căderi de grindină.

În anumite județe, furtunile au creat deja pagube.

La Suceava, o pădure a fost culcată la pământ de vântul puternic, în timp ce în județul Harghita zeci de gospodării au fost inundate noaptea trecută. Probleme au fost și în județul Dâmbovița.

În județul Harghita, zeci de subsoluri, curți și anexe gospodărești au fost inundate în urma ploilor puternice, iar patru grajduri au luat foc după ce au fost lovite de trăsnet. În Miercurea Ciuc, o furtună de jumătate de oră a făcut impracticabile mai multe străzi, după ce sistemul de canalizare nu a mai făcut față.

În comunele Voșlobeni, Liban, Joseni, Izvorul Mureșului, apa din fântâni nu mai e bună de băut, iar vântul puternic a doborât mai mulți copaci.

Și în județul Dâmbovița, mai multe gospodării din Găești au fost inundate aseară în urma unei ploi torențiale. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei.

Iar la Suceava, copacii dintr-o pădure au fost puși la pământ de vânt pe o suprafață de aproximativ 55 de hectare. La o primă evaluare e vorba de aproximativ 25.000 de metri cubi de masă lemnoasă, iar pagubele sunt estimate la circa 3 milioane de lei.

Și în Capitală, mai mulți copaci au căzut peste mașini, trei autoturisme fiind avariate.

După ce ANM a emis un cod galben de ploi, și hidrologii au institut cod galben de inundaţii pe râuri din 26 de judeţe. Avertizarea e valabilă până mâine dimineață.