Confidenţialitate

Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorarea impozitelor locale începând cu anul 2023 | AUDIO

Liderii Coaliției iau în calcul să renunțe la majorarea impozitelor locale începând de anul viitor. Intenția era de a crește taxele pe locuințe cu 50%, dar primarii s-au opus vehement.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unui amendament adoptat luna trecută de Senat la inițiativa PSD, valoarea impozabilă a locuințelor urma să crească de la 1 ianuarie anul viitor cu până la 50%.

Majorarea urma să fie făcută prin decizie a autorităților locale. Implicit, ar fi crescut și impozitul cu același procent.

De exemplu, un apartament evaluat în prezent pentru impozitare la 100.000 de euro, ar fi fost evaluat de anul viitor la 150.000 de euro. Luând în calcul o cotă de impozitare de 0,1%, suma de plată ar fi acum de 100 de euro. După majorare, ar fi de 150 de euro.

Primarii, în special cei ai PSD, s-au revoltat însă, și au cerut conducerii partidului să renunțe la idee. Argumentul lor a fost că o majorare a impozitelor pe locuințe i-ar putea afecta negativ din punct de vedere electoral.

Tot la presiunea primarilor, guvernul urmează să amâne intrarea în vigoare și a impozitării proprietăților în funcție de grila notarială, adică a valorii reale de piață.

Prevederea ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie, dar urmează să fie amânată până cel puțin în 2025.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: BNR a majorat dobânda de politică monetară la 6,75% pe an. Măsura se aplică de miercuri | AUDIO