Confidenţialitate

CNCAN, după afirmația șefului AIEA despre nivelul anormal de radiații de la Cernobîl: Nu există valori anormale de radioactivitate în Ucraina

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis marți că nu există valori anormale de radioactivitate în Ucraina. Anunțul vine după ce în presă au fost vehiculate mai multe materiale care vorbesc despre un nivel „anormal” de radiații în zona fostei centrale nucleare Cernobîl.

Materialele din presă au apărut în urma anunțului făcut de șeful Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) – Rafael Grossi – care a mers la Cernobîl pentru a verifica situația: „Nivelul de radiație este, aș putea spune, anormal”.

 

„Au fost momente în care nivelul de radiații a crescut din cauza că forțele militare ruse și-au mutat echipamente grele în zonă. Au fost depistate radiații crescute și când au plecat din această zonă”, a adăugat șeful AIEA, conform AFP.

 

Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a mai transmis marți că: „În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație”.

În plus, CNCAN a mai spus că: „Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații. CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Premierul Bulgariei cere populației să doneze salariul pe o lună pentru a ajuta Ucraina