Confidenţialitate

Premierul Bulgariei cere populației să doneze salariul pe o lună pentru a ajuta Ucraina

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a pornit o campanie publică si a fost chiar primul care a donat salariul aferent unei luni. Totul, pe fondul dezbaterii aprinse din Bulgaria: coaliția de guvernare nu se pune de acord dacă să ajute sau nu militar Ucraina.

Kiril Petkov a lansat această campanie publică: le-a cerut conaţionalilor să doneze salariul pe o lună unui fond pentru guvernul ucrainean:

„Cer fiecărui cetăţean bulgar care vrea cu adevărat să ajute Ucraina să doneze un salariu, ca mine. Vorbele sunt uşoare, faptele sunt dificile, este timpul ca postările pe Facebook să devină fonduri pentru Ucraina”, a scris Petkov pe reţeaua de socializare.

În coaliția de guvernare de la Sofia sunt puternice dezacorduri privind posibilitatea ca Bulgaria să trimită arme Ucrainei. Socialiștii se opun iar lidera lor, vicepremierul Kornelia Ninova, a amenințat că ar putea ieși de la guvernare dacă se va insista pentru trimiterea de arme Ucrainei.

Premierul bulgar spune, însă, că va încerca să obțină un consens:

„Ajutorul militar (…) nu înseamnă doar proiectile sau căşti. Haideţi să înţelegem nevoile reale ale Ucrainei şi, ca o coaliţie informată, să ne unim în jurul nevoilor concrete importante în spatele cărora putem sta toţi unţi”, a scris Kiril Petkov pe Facebook.

Recent, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a transmis liderilor străini să vină în Ucraina doar dacă sunt pregătiţi să ofere asistenţă concretă pentru apărarea acestei ţări. „Nu suntem o ţară pentru selfie-uri tragice”, a spus Zelenski.

Sursa foto: Facebook / Kiril Petkov