Confidenţialitate

CNATDCU, cea care analizează plagiatele din doctorate, va fi desființată odată cu noua lege a educației. Rolul va reveni universităților | AUDIO

Instituția-cheie în analizarea plagiatelor, CNATDCU, este desființată în proiectul Legii educației. Se întâmplă în plin scandal de plagiat la adresa premierului.

Site-ul de știri Edupedu.ro a prezentat, miercuri, modul prin care Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor devine o simplă comisie consultativă, iar cele care vor analiza plagiatele vor fi chiar universitățile care au emis diplomele.

Jurnalista Raluca Pantazi, Edupedu.ro:

„Ce avem acum propus este că instituția cheie în analizarea plagiatelor, CNATDCU, este desființată prin reorganizarea în proiectul Legii Educației și, culmea, execuția asta instituțională se petrece în plin scandal de plagiat la adresa premierului. Concret, proiectul de lege lansat în dezbatere de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu șterge pur și simplu instituția numită Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare, cea care analizează acum plagiatele din doctorate. Rolul de a verifica plagiatele din doctorate ar reveni universităților, cele care primesc și dreptul de a acorda direct doctoratele.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În ce context vin aceste modificări: în toamna anului trecut, Sorin Cîmpeanu, prin ordin de ministru, a obligat toate universitățile să analizeze suspiciunile de plagiat în cazul doctoratelor acordate din 1990 încoace. Nicio universitate nu a găsit vreun plagiat:

„Inclusiv ministrul a cerut acum un an universității al cărei rector suspendat este să verifice dacă el a plagiat în teza sa de doctorat. Instituția nu a anunțat nici până acum vreo concluzie a analizei. Universitatea va fi și cea care va emite ordinul și cea care va fi pusă în situația de a spune am greșit sau n-am greșit dar nu avem până acum, în afară de exemplul Universității din București din 2012, când a avut curajul de a anunța verdictul de plagiat în cazul premierului de atunci, Victor Ponta, nu mai avem niciun alt exemplu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modificările propuse de ministrul Educației vor face ca lucrarea de doctorat a premierului, în cazul căruia au fost ridicate suspiciuni de plagiat, să fie analizată de Universitatea de Apărarea, cea care a și emis-o, condusă de un fost consilier al lui Nicolae Ciucă:

„Ministrul Educației a anunțat deja că premierul Ciucă a validat total, inclusiv în ședința de Guvern, proiectele de lege pe care el le-a propus iar în ceea ce privește afacerea sa de plagiat, Ciucă, să ne amintim, a obținut anularea în instanță a solicitărilor depuse la CNATDCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat. Deci, dacă soluția rămâne definitivă și forma actuală a proiectului de lege rămâne în vigoare, teza de doctorat a premierului va putea fi verificată doar de către Universitatea Națională de Apărare Carol I, condusă de generalul Dorin Pleșcan, care este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă pe vremea când acesta era șef al Statului Major.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești a criticat propunerea de eliminare a instituției care trebuia să ia decizii în cazurile de plagiat și transformarea acesteia într-o comisie decorativă.

Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Citește și: Daniel Funeriu, despre noile legi ale educației: „Efectele se vor simți abia peste vreo 10 ani. Trebuie trecut la un sistem ca în Germania” | AUDIO