Confidenţialitate

CNAS plătește testele pentru copii cu diabet, implanturi auditive și alte programe naționale

Casa Națională de Sănătate va finanţa 14 programe naţionale, de la 1 aprilie.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018, precum şi Normele tehnice de realizare a programelor, ce vor intra în vigoare sâmbătă, cuprind o serie de noutăţi faţă de actul normativ similar aflat în vigoare.

Astfel, în cadrul Programului naţional de diabet zaharat, se vor putea deconta 400 de teste pentru fiecare copil cu diabet, iar recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate se va putea emite şi de medicii de familie, nu doar de specialiști.

Bolnavii care nu aud deloc, vor putea beneficia de proteze auditive implantabile. În cadrul Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile, bolnavii vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare – unilaterală sau bilaterală, simultană sau secvenţială, urmând să fie stabilit de medicii specialişti, în funcţie de specificul fiecărui pacient în parte.

În cadrul Programului naţional de boli cardiovasculare se extinde tratarea malformaţiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervenţională la pacienţii adulţi.

Programul naţional de tratament pentru boli rare se extinde pentru trei noi afecţiuni: fibroza pulmonară idiopatică, distrofia musculară Duchenne şi angioedemul ereditar.

De asemenea, programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi a fost extins pentru hemofilia dobândită.

În plus, va crește numărul de unităţi sanitare care au aceste programe. În lista unităţilor sanitare care derulează cele 14 programe gestionate de CNAS se introduc 59 de unităţi noi, care au îndeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevăzute de legislaţia in vigoare, precizează reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Noile unităţi sanitare vor derula în principal activităţi din programele de boli cardiovasculare, ortopedie, diabet şi boli rare, potrivit CNAS.

În total, în 2017 vor beneficia de programele naţionale de sănătate curative peste un milion de bolnavi.

Pentru susţinerea financiară a extinderii programelor naţionale, bugetul CNAS pe 2017 destinat acestor programe este de peste 4,9 miliarde lei, prevăzându-se o creştere cu 24,14 la sută a sumelor alocate medicamentelor specifice, arată CNAS.