Confidenţialitate

CNAS: Plafonul de venituri pentru medicamente 90% compensate nu este afectat de ajutorul financiar din ianuarie | AUDIO

Ajutorul financiar pe care pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 1.000 de lei îl vor primi în această lună nu va fi luat în calculul plafonului până la care pot fi eliberate medicamente 90% compensate. Cei care vor depăși astfel plafonul de 1.429 lei/lună inclusiv nu trebuie să se îngrijoreze că ar putea rămâne fară tratamente – precizează CNAS.

Într-una din ultimele ședințe de la sfârșitul anului trecut, Guvernul a crescut plafonul veniturilor din pensii și indemnizații sociale pentru care se acordă medicamente compensate și gratuite.
Măsura a fost luată pentru că tot mai mulți pensionari cu venituri mici să aibă acces la medicamentele acordate în ambulatoriu. Creșterea plafonului de la 1.299 la 1.429 lei/lună inclusiv ține cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu 1 ianuarie.

Pe de altă parte, în această lună, pensionarii ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei până la 1.600 lei inclusiv primesc un ajutor financiar de la bugetul de stat – acesta nu este considerat venit din pensie sau din indemnizație socială, deci nu va fi luat în calcul chiar dacă astfel se depășește plafonul pentru acordarea medicamentelor compensate, precizează CNAS.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Benzina și motorina, mai scumpe odată cu intrarea în noul an

Autor: Ada Sârbu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.