CNAS: Noul Contract Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale (AUDIO)

Ministerul Sănătății anunță modificări importante în ceea ce privește plata medicilor de familie dar și suplimentarea numărului de consultații post operatorii și servicii acordate asiguraților.

Schimbările apar în proiectul noului Contract Cadru publicat deja pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Noul Contract Cadru prevede suplimentarea consultațiilor incluse în pachetul de bază pentru gravide, câte unul pe trimestru. În plus, statul asigură mămicilor și un control care trebuie făcut după naștere.

În plus, de serviciile stomatologice asigurate până acum copiilor de stat vor beneficia și adulții asigurați.

Alte noutăți: numărului consultațiilor la domiciliu efectuate de medicii de familie și decontate crește de la 21 la 42.

Totodată, statul va deconta achiziționarea unor dispozitive pentru administrarea chimioterapiei dar și ședințe de chinetoterapie pentru copiii cu autism.

Pe de altă parte, potrivit notei de fundamentare a noului Contract Cadru, 20 de sută din suma pe care Casa de Asigurări o va plăti medicilor de familie reprezintă plata pe asigurat înscris, iar 80 la sută va fi plata pe serviciu.

În același timp, Casa de Asigurări înterzice acordarea unor comisioane medicilor de familie de către laboratoate sau spitale private. Prin această interdicție și amenințarea cu rezilierea contractului dintre medicul de familie și Casă, statul vrea să prevină direcționarea pacienților către anumite unități sanitare.