Confidenţialitate

Cluj-Napoca – primul oraș din România care va cumpăra 30 de autobuze electrice

Primaria Cluj-Napoca este prima din România care va cumpăra 30 de autobuze electrice. Acordul cadru a fost semnat deja de către primarul Emil Boc, iar primele 11 autobuze vor fi livrate cel târziu în martie 2018 la Cluj. Cele 30 de autobuze vor costa 15 milioane de euro.

Emil Boc a anunţat că municipalitatea a finalizat recent licitaţia privind achiziţionarea de autobuze electrice, câştigătoare fiind firma poloneză Solaris cu care municipalitatea a mai avut contracte în ultimii ani şi pentru autobuze clasice.

“Azi am semnat acordul cadru privind achiziţionarea a 30 de autobuze electrice. Primele 11 autobuze electrice vor fi livrate, potrivit contractului, în maxim 9 luni de la semnarea contractului subsecvent (cel târziu martie 2018). Banii pentru aceste 11 autobuze provin din fonduri elveţiene (85%) şi buget local (15%). Următoarele 19 autobuze urmează să fie achiziţionate din fonduri locale şi europene” a precizat Emil Boc.

Autobuzele electrice au o capacitate de 78 de locuri, vor fi dotate cu wi-fi, camere video, aer condiţionat şi platformă joasă pentru persoane cu dizabilităţi. Garanţia pentru aceste autobuze este de 5 ani, timp în care firma câştigătoare a licitaţiei acoperă costurile de mentenanţă şi piese de schimb. De asemenea, autobuzele au o autonomie de 105 km şi vor fi încărcate în 13 staţii lente şi rapide.

Încărcarea lentă durează 6 ore, iar cea rapidă 10 minute.

Preţul unui autobuz electric este de aproximativ 500.000 de euro.