Confidenţialitate

Cluj: Câteva localități sunt obligate să înceapă școala online, dar nu au nici măcar conexiune la internet

Mai multe școli din două comune din județul Cluj sunt obligate să înceapă anul școlar exclusiv online, după apariția unor focare de Covid-19 în zonă.

Numai că sute de elevi nu au tablete, iar șansele să le primească până săptămâna viitoare sunt minime. Autoritățile locale spun că așteptau de la guvern tabletele și au aflat abia recent că acestea nu vor sosi în timp util.

Comunele Aghireșu și Cornești sunt singurele din județul Cluj unde școala trebuie să înceapă online.

Aghireșu are o populație de peste 6500 de locuitori și 28 de cazuri de coronavirus, toate în ultimele două săptămâni.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, Aghireșu se află sub scenariul roșu în privința începerii anului școlar, cu o rată de infectare de peste 4 cazuri la mia de locuitori.

În comuna Aghireșu învață 480 de copii, în cinci unități de învățământ. Potrivit directorului școlii gimnaziale, cea mai mare din comună, 310 copii nu au tablete.

Nici la Cornești situația nu e mai bună. Cornești are peste 1300 de locuitori și cinci cazuri de Covid-19. Și aici trebuie să se înceapă școala online. Din 83 de copii înscriși la școala gimnazială, 63 nu au posibilitatea de a face cursuri online.

Școlile au făcut apel la primării, dar primarii ridică din umeri. Ei spun că negociază cu operatori privați și că se face tot posibilul pentru ca acești copii să aibă tablete, dar sunt șanse minime ca acestea să ajungă în timp util.

În unele localități din cele două comune nu există nici măcar semnal pentru a avea internet.