Confidenţialitate

Claudiu Degeratu, analist politic: „E greu de prognozat dacă prețul gazelor și al petrolului se va întoarce la valorile de dinainte de război” | VIDEO

Armata ucraineană a pornit o contraofensivă în urmă cu trei zile și a reușit să elibereze o parte din teritoriul țării, pe care Rusia îl cucerise la începutul anului. Rusia mobilizează noi trupe pentru a răspunde acestui contraatac și a anunțat Europa că nu va mai livra gaz până când sancțiunile împotriva sa nu sunt ridicate. Ce se va întâmpla cu prețul gazelor în următoarele luni? Se va întoarce la valorile de dinainte de război? Claudiu Degeratu, analist militar, invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea România în Direct a spus că „e greu de făcut o asemenea prognoză”.

Claudiu Degeratu, analist politic, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Diect”, la Europa FM. Cele mai recente mișcări de pe teritoriul ucrainean ridică mai multe întrebări în ceea ce privește viitorul energetic, dar și în ceea ce privește o posibilă victorie a Ucrainei.

Claudiu Degeratu: „În cazul Europei, dependența este cuvântul cheie. Această dependență energetică poate fi scăzută”

În ceea ce privește furnizarea de gaze rusești, analistul politic Claudiu Degeratu a explicat la Europa FM că Uniunea Europeană a demonstrat că poate să găsească soluții pe termen lung pentru reducerea dependenței de gazul furnizat de Rusia.

„Cred că aici dependența este cuvântul cheie în cazul Europei. Din ce vedem în ultimele 6 luni, această dependență energetică poate fi scăzută și s-a demonstrat că poate fi scăzută”, a explicat la Europa FM Claudiu Degeratu.

„De asemenea, Uniunea Europeană a demonstrat că poate să facă un efort să realizeze soluții pe termen lung. Discutăm, de fapt, pe termen lung, despre o reducere a dependenței energetice la nivel european, de constituirea unor planuri naționale de iarnă, de mecanisme de plafonare care s-ar putea să afecteze foarte mult incusiv schimbul de gaze sau vânzarea de gaze a Rusiei către China – pentru că în momentul în care plafonezi în Europa și China va dori să cumpere la un preț mai mic. Și asta îi afectează pe cei de la Moscova”, a adăugat Claudiu Degeratu.

Claudiu Degeratu: „Noi suntem pregătiți să intrăm într-o strategie pe termen lung pentru a plăti acest preț energetic”

„Părerea mea este că noi suntem pregătiți să intrăm într-o strategie pe termen lung pentru a plăti acest preț energetic. Ceea ce rămâne ca element necunoscut sunt aceste chestiuni de politică internă – pentru că trebuie să gestionăm efectele negative; ele nu se gestionează la nivel european”, a mai spus Claudiu Degeratu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prețul gazelor și al petrolului se va întoarce la valorile de dinainde de război dacă Ucraina câștigă războiul?

„E greu de făcut o asemenea prognoză. Trebuie să ținem cont că vom vea un mix energetic probabil diferit la finalul unui asemenea conflict: s-ar putea să avem surse de energie alternativă, s-ar putea să avem (…) al unor schimburi comerciale pe resurse energetice cu Africa de Nord, cu alte zone, cu exploatațiile Norvegiei și așa mai departe”, a explicat Claudiu Degeratu.

„E greu de făcut această prognoză. E puțin manipulativ să spui <<încheiem războiul cu succes împotriva Rusiei, dar uite că nu avem prețuri mici ca pe vremea Rusiei>>. Evoluția economică este una de economie de piață”, a mai spus analistul militar la Europa FM.

Vom mai lua vreodată gaz de la Rusia?

„E greu de exclus că nu vom mai avea de acum încolo, pe următorii nu știu câți ani – 20 de ani – relații economice și schimburi de gaz. Părerea mea este că Uniunea Europeană va fi autosuficientă”, a spus Claudiu Degeratu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Claudiu Degeratu: „Nu poți să fii actor geopolitic dacă ești dependent 45% energetic de Federația Rusă”

„Noi, înainte de război, anul trecut pe vremea aceasta, discutam despre nevoia ca Uniunea Europeană să fie actor geopolitic. Nu poți să fii actor geopolitic dacă ești dependent 45% energetic de Federația Rusă. La fel, nu poți să reziști la o competiție globală și la o economie integrată dacă ești dependent energetic de zona rusească”, a explicat Claudiu Degeratu.

Ne confruntăm și cu un proces de deglobalizare: adică suntem, din punct de vedere economic, într-un moment în care se reconfigurează aceste piețe, nu doar energetice”, a spus Claudiu Degeratu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Guvernul ia în calcul să acorde bonusuri pentru cei care reduc consumul de electricitate și gaze | AUDIO