Confidenţialitate

Libertatea: City Insurance ar fi transferat în afara țării sume mari de bani din polițele românilor, înainte de faliment

Falimentul „City Insurance” este suportat de toți românii, care plătesc deja polițe mai mari de asigurări. Ziarul Libertatea a intrat în posesia unui raport oficial din Anglia care arată că sume mari de bani din polițele românilor au fost transferate în afara țării până când compania a intrat în imposibilitate de plată.

În primăvara lui 2021, procurorii erau anunțați, cu probe din Elveția, că City Insurance a falsificat conturile de garanții, pe care nu le-a avut niciodată.

Șefii români ai companiei și partenerii lor străini au luat banii plătiți în polițe de oameni și firme, pe care nu le-au garantat sau reasigurat conform legii.

Au falsificat contractele de solvabilitate financiară  și conturile de lichidități, și au transferat banii în afara țării, unde și-au însușit sume mari, neplătind, în final, asigurații.

Este ceea ce relevă investigatia ziarului Libertatea, care a intrat în posesia unui document confidențial trimis statului român de Autoritatea de conduită financiară din Marea Britanie, în care se indică firme și nume de oameni implicați „pe filiera spălării de bani”.

Totul s-a petrecut sub supravegherea ASF. Dosarul e încă la DIICOT.

Până la sfârșitul anului trecut, statul român a plătit 120 de milioane de euro către 64.500 de asigurați City Insurance. În analiză sunt alte 200.000 de cereri.

Toate costurile sunt suportate tot de români, arată jurnaliștii. De la 1 ianuarie, statul a mărit contribuția pe care o plătesc firmele de asigurări către Fondul de Garantare a Asiguraților, fond din care primesc bani oamenii și firmele rămase neplătite în urma falimentelor.

Dar, ca să suporte mărirea impusă de Fond, firmele scumpesc prețurile asigurărilor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: ROBOR la 3 luni a atins cea mai scăzută valoare din iulie încoace | AUDIO