Confidenţialitate

Cîțu, despre plafonarea prețului la energie: Dacă Europa o face, trebuie să intervenim | AUDIO

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, că nu își dorește plafonarea prețurilor la energie și la gaze, dar dacă statele din restul Europei o vor face, „trebuie să fim și noi atenți și să intevenim”.

„Dacă în Uniunea Europeană vom vedea că sunt 10-15 țări care vor plafona prețurile, sunt deja vreo 6, o să fie complicat, pentru că dacă sunt plafonate în restul Europei prețurile orice creștere va fi aruncată în țările unde nu sunt plafonate. Trebuie să ne uităm exact cum ne protejăm noi consumatorii. Dacă se ajunge să se plafoneze prețurile, nu doar în România, în UE, țările care au producție de gaze și de energie, cum e România, vor fi afectate (…) Nu este ceva ce noi vrem să implementăm, dar trebuie să ne uităm. Dacă restul Europei face acest lucru, trebuie să fim și noi atenți să intervenim”, a precizat șeful executivului într-un interviu pentru TVR.

Premierul a amintit că plafonarea ar distorsiona mult piața.

Autoritățile încearcă să protejeze populația în contextul scumpirii energiei.

Promulgată joi de șeful statului, legea consumatorului vulnerabil va intra în vigoare 1 noiembie

Pentru cei care nu se încadrează în categoriile cuprinse de noua lege, premierul spune că Guvernul va compensa o parte a facturii.

„Pentru casnici, deja ministrul Energiei a prezentat o variantă la care am ajuns, de a compensa o parte din factură și la prețul la energie și la gaze. Ca procente este bătută în cuie, ca schema încă ne uităm cum să facem astfel încât consumatorul să nu trebuiască să facă nimic, să nu ducă adeverințe. Va plăti concret mai puțini bani”, a precizat Florin Cîțu.

O măsură similară va fi luată și pentru firmele mici și mijlocii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.