Circuit pe Valea Loarei sau incursiune in istoria Frantei

Pe Valea Loarei, care se întinde între localitățile Sully-sur-Loire și Chalonnes-sur-Loire, se află unele dintre cele mai interesante castele din Franța, așa cum sunt Chenonceaux, Chambord sau Amboise, a căror arhitectură evocă luxul și imaginația regilor Franței.

Dacă ne referim la Castelul Chambord, acesta este rezultatul dintre imaginația lui Leonardo da Vinci și cea a regelui Francois I. Este o creație grandioasă, cu peste 400 de camere. Aici s-au jucat unele dintre piesele lui Moliere, puse în scenă special pentru Regele Soare, Ludovic al 14-lea.

Chenonceaux, pe de altă parte, supranumit Castelul Damelor, este construit ca un pod peste râul Cher. Principala lui destinație a fost de reședință a amantelor regale.

Amboise este considerat cel mai important castel al Renașterii; aici se află mormântul lui Leonardo da Vinci. Despre Castelul D’Ussé, se spune că a fost sursa de inspirație a lui Charles Perrault pentru povestea sa, ‘Frumoasa din pădurea adormita’.

Care e cea mai bună variantă pentru a vizita castelele?

Turiștii cărora le place road-tripul pot închiria o mașină din Paris și pot porni la drum pe cont propriu. Vor putea face oricît de multe popasuri doresc și se vor putea caza la oricare dintre unitățile aflate pe traseu. Pentru cei cu dare de mână, sunt câteva castele transformate în hoteluri de lux.

Turiștii ceva mai comozi pot apela la o agenție, care să pună la punct un circuit pe Valea Loarei. Pachetele de trei-patru zile costă aproximativ 300 de euro.